حسن ایمانی جاجرمی، دیگر سخنران این نشست (آب، فرهنگ و جامعه)، سخنان خود را با ذکر اهمیت آب در شکلگیری تمدن و زندگی اجتماعی در فلات ایران آغاز کرد. به گفته ایمانی جاجرمی، در حالی که بسیاری از تمدنها بر پایه توسعه پدید میآیند، در ایران این آب است که به همه چیز معنا میدهد و در نتیجه بحران آبی خطرآفرینترین بحران برای ما خواهد بود. آب چیزی است که در ایران در طی قرون و اعصار به فرهنگ و تمدن شکل بخشیده است و نبود آب نیز مایه نابودی آنها خواهد شد.
او با اشاره به اینکه بحران آبی در کشور سبب شده است تا ما با مشکلهای جدیدی نظیر آوارگان آب (افرادی که به دلیل خشکسالی از شهرهای خود کوچ کردهاند) روبرو شویم، گفت: «این نشست قرار است به نقش باورها و ارزشها در حکمرانی آب بپردازد. ما باید در همه این باورها و ارزشها و اصول زندگی فعلی خود با نگاهی به آب تجدید نظر کنیم. ما ایرانیها مردمی به شدت مادی هستیم که همه چیز را با پول میسنجیم. شهرسازی کنونی تهران که ناشی از فروش بیضابطه مجوز ساخت و ساز از سوی شهرداری است، گواهی بر این نکته است. ما همه چیز را کالا و قابل فروش میپنداریم و این مسالهای بسیار خطرناک است».
ایمانی جاجرمی با اشاره به این که بسیاری از چیزهایی که ما تصور میکنیم با پول میتوان آن ها را کسب کرد دارای ارزش و بار اخلاقی هستند ادامه داد: «این رویه محتوای اخلاقی را زیر سوال برده و نابود خواهد کرد. وقتی شما میتوانید با پول، خدمت سربازی را که یک اصل اخلاقی و ارزشی است بخرید، دیگر چه کسی حاضر خواهد بود خون خود را برای وطن فدا کند. سربازی با این رویه به مسالهیی طبقاتی نزول پیدا خواهد کرد».
او با اشاره به این که ما همین معامله را با منابع آبی خود نیز کردهایم افزود: «نگاهی که اکنون به منابع آبی کشور حاکم است این است که تا چه میزان میتوان از آنها سوددهی و درآمدزایی داشت. با همین هدف است که ما سلامت و حفظ تالابهای خود را به سود ناشی از کارخانههایی که در کنار آنها احداث می شود میفروشیم.» ایمانی جاجرمی گفت: «ما باید این سوال را از خود داشته باشیم که نگاه غالب مردم ما به آب و محیط زیست چیست و اینکه آیا بر اساس ارزشهای اخلاقی و انسانی با این پدیدهها رفتار میکنیم یا خیر؟ ما باید نگاه مادی را از برخورد با آن پدیدهها حذف کنیم. بسیاری از ما حتی اکنون و در این شرایط بحرانی نیز به دلیل نگرانی از مسایل مادی و ریالی است که دغدغه آب و بحران کمآبی را پیدا کردهایم نه انسانیت و اخلاقمداری.»
|